Hosszabb időtartamban hívható a Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat

Kétszer olyan hosszú időtartamban, reggel nyolc és éjjel egy óra között hívható a Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat 2020. május 4-től. A segítő szakemberek a 06 80 296 844-es ingyenes zöldszámon érhetők el.

Magyarország öngyilkossági statisztikái a hetvenes-nyolcvanas években olyan sötétek voltak, hogy a legfontosabbakat nem is hozták nyilvánosságra. Többek között azt, hogy nem csak a felnőttek, de a 14 éven aluliak öngyilkossági rátája szempontjából is világelsők voltunk. A kihívásra válaszul néhány református lelkész elhatározta, hogy telefonvonalat szerez, amelyen hitbeli, lelkiismereti, emberi, családi problémákról lehet beszélgetni szakmailag is felkészült, hívő emberekkel.

Ennek eredményeképp, ma már ingyenes zöldszámon, 2020. május 4-től kétszer olyan hosszú időtartamban hívható a Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat. A segítségre szoruló telefonálók reggel nyolc és éjjel egy óra között hívhatják a szakembereket.

A bővülésről dr. Révész Jánosné, a szolgálat misszióvezető lelkésze elmondta: „A koronavírus-járvány az egyértelmű, fizikai hatásokon túl nagyon komoly lelki súlyokat is helyez rengeteg emberre. A kihívásokra mi a hosszabb időtartammal szeretnénk válaszolni. Ezzel akár kétszer annyi telefonálónak is segíthetünk egy-egy nap megtalálni a kiutat a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetekből.”

A több mint harminc éve működő szolgálat 25-30 önkéntes szakemberből áll. A segítő beszélgetések átlagosan 20 percig tartanak, de vannak rövidebb és hosszabb időtartamúak is.

A telefonhívásokról Révész Jánosné elmondta: „A telefonálók magányosságból fakadó kérdéseket tesznek föl, kudarc, alkoholizmus, depresszió, vagy munkahelyi probléma okozta kihívásaikat beszélik meg a munkatársakkal. Emellett öngyilkosság szélén állók, gyászt, veszteséget feldolgozni vágyók, válságban, kétségbeesésben és egyéb érzelmi problémákban élők is gyakran hívnak minket.”

A szolgálat működését a Magyarországi Református Egyház a Református Missziói Központon keresztül biztosítja.

A Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat a 06 80 296 844-es, ingyenes zöldszámon hívható.

További információ:

telefon-lelkigondozas.hu