-digitális segédanyag digitális segédanyag a gyerekek pénzzel kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez (a CKSZK ajánlásával)

Tisztelt Civil Partnerünk!

Alapítványunk korábbi, oktatási területtel összefüggő munkája, valamint a korábbi civilszervezetekkel kapcsolatos oktatási feladatokban szerzett gyakorlata alapján szeretne egy oktatóanyaggal segíteni elsősorban a gyermekekkel foglalkozó szervezeteket. Mivel a COVID járvány miatt, jelenleg nem lehetséges rendezvények megtartása, ezért egy online oktatóanyagot készítettünk. Ezt az anyagot azért állítottuk össze, hogy az Önök számára megkönnyítsük bemutatni a gyerekeknek a pénzzel kapcsolatos fogalma kialakulását, azok mindennapi használatát és ami még mögötte van.

Mindezen információkat a mindennapi életben valóban felmerülő, számukra sokszor még érthetetlen gazdasági fogalmak (pl.: rezsi, rezsicsökkentés) bemutatásán alapuló játék/feladat keretében sajátíthatják el a gyerekek, melyekhez segédanyagot mellékelünk (a mellékelt excelben található minta alapján megtervezhető a segédanyagban található feladat).

Az oktató anyagban a gyerekek megismerkednek többek közt az érték és a pénz, a pénz helyettesítő formák, a pénzforgalom fogalomkörével, életkoruknak és információs ismereteiknek megfelelően, úgymint: bankkártya, hitelkártya, adósság, hitel. A pénz helyettesítő eszköz mögötti nem kézzel fogható érték fogalmának megismertetése a projekt egyik fő célja.

Az oktatóanyag beépítése az alábbi tantárgyak tanmenetébe javasolt: erkölcstan, osztályfőnöki óra, matematika, környezetismeret, informatika. médiaismeret.

A játék/feladat nem csak a gyereket oktatja, hanem a játék a gyereken keresztül bekerül a családba – családi társasjátékká válik az oktatási anyag – ezáltal az egész család számára nyújt áttekintést a pénz történetéről, a pénzügyek világáról és annak fogalmairól. A gyerek számára a család gazdálkodása érthetővé és átláthatóvá válik, megérti a szülők problémáit, a család szociális helyzetét, az értékek fogalmát. Jobban érthetővé válik a család társadalomban elfoglalt szerepe is.

Kérjük, a mellékelt anyagokat használják munkájuk során!

Üdvözlettel,

Schoffer Éva

Dunakörnyéki Telelpülések Fejlődéséért Alapítvány

“A pénz rövid története” letöltése

A-penz-rovid-tortenete_2020.ppt – Letöltve 105 alkalommal – 4,84 MB

“Feladat” letöltése

feladat-1.xlsx – Letöltve 79 alkalommal – 26,42 KB