Felhívás

Európa legjobb 10 kézművese között két hely is a miénk! Támogassuk őket/magyarságunkat szavazatunkkal!
Az Európai Unió Kreatív Európa Programjába, a fiatal művészeknek szervezett MArteLive versenybe kézművesként a legjobb 10 közé jutott Bajka Márta szövő, viseletkészítő és Török Tamás bőrműves.
„Bajka Márta vagyok, népi kézműves vászon szövéssel és grafikával foglalkozom. Kiskorom óta a kézművesség meghatározó szerepet tölt be az életemben. Éveken keresztül jártam gyerektáborban és kézműves foglalkozásokra a Guzsalyas Alapítványhoz. 

A szövéssel 2015-kezdtem komolyabban foglalkozni, amire most már hivatásomként is tekintek. Nádudvaron tanultam két évig népi kézműves vászon szövést. Mesterem Galánfiné Schmidt Teréz, szövő iparművész, a Népművészet mestere, akitől mai napig is sokat tanulok.

A népi kultúrából, a népművészetből kiindulva és ezeket tovább éltetve, tervezem meg a saját darabjaimat. Próbálom úgy kivitelezni minden alkotásom, hogy mai, modern és hordható legyen. Célom éltetni a hagyományainkat, a népművészetet. Szeretném, ha minél több emberhez eljutna, és szívükhöz közelivé válna. Lakástextileket, öltözékeket és kiegészítőket szövök. .”
” Török Tamásnak hívnak, kis korom óta szívesen foglalkozom kézművességgel. Gimnáziumban kezdtem el komolyabban foglalkozni vele, ahol lehetőségem volt különböző mesterségekben kipróbálni magam. Dédnagyapám cipész volt , abban házban élt és dolgozott ahol ma is élek a családommal. Sok szerszámát megtaláltam és mai napig féltve őrzöm. Talán ez a gyökereimhez való ragaszkodás segített meghozni a döntést , hogy tovább foglalkozzak a bőrművesség. Ezután, megkezdtem tanulmányaimat a Nádudvari Népi Kézműves szakgimnáziumban. Több különböző verseny és pályázaton megmérettetem magam. Miután végeztem a Nádudvari Szakgimnáziumban, családom segítségével egy kis műhelyt építettünk . Jelenleg a vállalkozásomat építem. Szeretek vásárokra járni és megosztani a munkáimat a nagyvilággal. ” 
Jelenleg a közösség szavazás időszaka van. Ennek eredménye alapján rangsorolják a bejutottakat.

Ezen az oldalon megnézhetik a top10 kézművest: ⬇️
https://contest.martelive.eu/on-line-auditions/handicraft-online-audition/

Ezen az oldalon adhatják le szavazataikat: ⬇️
https://contest.martelive.eu/vote-handicraft/

Éltessük hagyományainkat és a népművészetet!