Civil Véradás Gödöllőn és Dunavarsányban

Tájékoztatás a civil közösségek részére a 2022.02.21-2022.02.25 között tartandó véradásokhoz kapcsolódóan 

Miért fontos a véradás? 

A vér semmi mással nem pótolható, csak a véradók segítségével!  Magyarországon a biztonságos betegellátáshoz naponta kb. 1600 véradó segítségnyújtására van szükség.  Fontos a folyamatos véradás biztosítása is, hiszen a vérkészítmények időbeni felhasználhatósága korlátozott, 5 naponta mindenképpen meg kell oldani az utánpótlást. 

A véradás során 4,5 dl vér kerül levételre, amelyből háromféle vérkészítmény: thrombocita, vörösvérsejt és vérplazma kerül előállításra. Ezekkel akár három különböző betegségben szenvedő ember gyógyulásához lehet hozzájárulni, innen a szlogenünk: „Adj vért és ments meg három életet!”  

Miért jó és érdemes vért adni? 

A civil közösségeknek a véradásszervezés, véradásra mozgósítás kiváló lehetőség, hogy egy igazán önzetlen és karitatív tevékenységgel, a társadalmi felelősségvállalás jegyében segítsék beteg embertársaik gyógyulását, életben maradását. A közös és önzetlen segítségnyújtás erősíti az összetartozás érzését is.

Hasznos lehet mindenki számára, hiszen általános képet ad a jelentkező egészségi állapotáról (szűrővizsgálatok történnek: vérnyomás- és hemoglobinszint mérés, Hepatitis A-B-C, szifilisz és HIV fertőző betegségekre vonatkozóan), amely lehetővé teszi betegségek korai stádiumban történő felismerését.

Nagyon fontos lenne az új, első véradók vagy nagyon régen vért adók (nemcsak a fiatalabb, de az idősebb, 40-50 éves korosztályból) megszólítása is, amelyre egy ilyen közösségi véradás a legideálisabb, hiszen kellemes, baráti és ismerősi közegben nagyobb kedvvel tesz olyasmit az ember, ami számára – teljesen érthető okokból – ismeretlen, akár félelmetes is lehet. 

Ki lehet véradó? Hányszor lehet vért adni? 

Véradó lehet mindenki 18-65 éves kor között, aki egészségesnek érzi magát és testsúlya eléri a legalább 50kg-t.  Aki még nem adott vért, erre egészen 61. életévének betöltéséig van lehetősége.

Nők 365 napon belül 4, míg a férfiak 5 alkalommal tudnak vért adni azzal a kitétellel, hogy a két véradásuk között legalább 56 napnak el kell telni. 

Mi szükséges a véradáshoz? Hogyan készüljünk rá? Meddig tart? 

A véradáshoz személyi igazolvány, lakcím- és TAJ-kártya szükséges. 

Nagyon fontos, hogy a véradást megelőző órákban bőségesen egyenek-igyanak, kerüljék a zsíros ételeket, semmiképpen se éhgyomorra érkezzenek!

A véradás a regisztrációval, orvosi vizsgálattal, vérvétellel együtt legfeljebb 1 órát vesz igénybe, amelyből a vér levétele átlagosan 10 percig tart. A véradást követően pár perc pihenés után alapvetően lehet folytatni a megszokott életritmust, a nehéz fizikai munkát, megterhelő testmozgást azonban kerülni kell!  A véradás során elveszített kalória és folyadék pótlásához a Vérellátó Szolgálat ásványvizet, édességet és 1.000 Ft értékben étkezési utalványt biztosít. 

Véradásból kizáró körülmények

Sokan gondolják, hogy rendszeres gyógyszerszedésük mellett nem lehetnek véradók. Ez csak részben igaz, valóban van néhány gyógyszer, amely szedése ideiglenesen (pl. antibiotikum) vagy véglegesen kizáró ok a véradásból. Azonban sokkal nagyobb azoknak a gyógyszereknek a köre, amely mellett bátran lehet vért adni (pl. vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, emésztést segítő gyógyszerek, stb.) 

Vannak olyan élethelyzetek is (pl. külföldi utazások, tetoválások, akupunktúrás kezelések, műtétek), amelyek szintén ideiglenesen kizárásra okot adó körülmények. 

Véradás előtt rákérdezünk a donor egészségi állapotára, életvitelére és a kapott válaszok ismeretében az alkalmasság tekintetében a minden véradási helyszínen ottlévő kivizsgáló orvos dönt.  

Biztonságos-e a véradás? 

A véradás teljesen biztonságos, minden eszköz steril, a vérvételhez egyszer használatos tűt, vérvételi zsákot használunk. 

A véradás nem jár veszéllyel koronavírus járvány idején sem. (Ilyenkor a legnagyobb veszély az, hogy csökken a véradások száma, így nem lesz elég vérkészítmény!)

Koronavírus betegséggel összefüggő szűrés sem véradás előtt, sem utólag a levett vérből nem történik! A koronavírus vérkészítmény útján nem fertőz!

Vért adhat az is, aki be van oltva koronavírus elleni védőoltással és az is, aki nincs. Aki megkapta az oltást, független az oltóanyag fajtájától és a kapott dózisok számától – láz és oltási reakció mentesség esetén – akár már az oltást követő napon is adhat vért. 

A CKSZK véradások regisztrálása – „CIVIL” kód 

Annak érdekében, hogy pontos visszajelzést kapjanak arról, hogy mennyi véradó jelent meg országosan ezeken az eseményeken, a nyilvántartást megkönnyítendő bevezetjük az  egységes kód (CIVIL) használatát. 

Kérjük ezért Önöket, hogy a saját szervezéseikben megjelenő véradókkal ismertessék ezt a kódot (CIVIL), amelyet a regisztrációkor kell, hogy mondjanak. A véradási plakátokon is jelölve lesz ennek fontossága, illetve a Vérellátó Szolgálat munkatársainak figyelmét is felhívjuk arra, hogy az Önök szervezésében megjelenő véradókat erre a kódra regisztrálják. 

A vérkészítményre szoruló betegek nevében köszönjük szépen a szervező munkát, együttműködést!