Falusi Civil Alap pályázat Eurotax katalógus kiegészítés

A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap (FCA) pályázatban várhatóan kiegészítésre, pontosításra fog sor kerülni. A kiegészítés az Eurotax katalógussal, illetve az onnan lekérhető igazolással kapcsolatos.

Az Eurotax katalógus egy olyan adatbázis, amelyből kikereshető egy gépjármű aktuális piaci értéke. Az Eurotax katalógusban megtalálhatóak az Európában forgalmazott gépjárművek (gépkocsik, motorok, tehergépkocsik). A nyilvántartás rögzíti az egyes autók újkori és használtautó-piaci árát 1993-tól napjainkig.

Az Eurotax nem nyilvános, azaz ingyen nem elérhető – rendszeres felhasználók (pl.: autókereskedések, igazságügyi közlekedési szakértők) számára előfizetéssel érhető el. Az Autovista Magyarország Kft. által üzemeltetett Eurotax online szolgáltatás (https://www.eurotaxglass.hu/) keretében 2020. január 1. napjától nincs lehetőség egyedi megrendelés alapján történő gépjármű értékelésre.

Gépjármű vásárlás esetén az alábbiak szerint van lehetőség eljárni:

–          amennyiben a kedvezményezett kereskedőtől vásárol gépjárművet, akkor a legtöbb kereskedő az adás-vételkor mellékeli – általában térítésmentesen – az Eurotax igazolást,

–          amennyiben magánszemélytől vásárol a kedvezményezett gépjárművet, akkor is van lehetőség Eurotax igazolás lekérésére: autókereskedő vagy igazságügyi közlekedési szakértő tudja lekérdezni (az autókereskedések kedvezőbb áron tudják biztosítani).

Az Eurotax katalógusból lekérdezett igazolást a gépjármű vásárlásakor szükséges lekérni, és amelyet majd a pénzügyi elszámoláshoz csatoltan kell beküldeni. A pályázat benyújtásakor Eurotax igazolás csatolása nem szükséges.

Az Eurotax igazolás költsége a pályázat terhére elszámolható. Az Eurotax éves korlátlan lekérdezést tartalmazó előfizetésének elszámolására viszont nincs lehetőség.

A fenti kiegészítések várhatóan rögzítésre kerülnek az FCA útmutatójában. Amint ez megtörténik, küldeni fogjuk számotokra a módosított FCA dokumentációt.

Üdvözlettel:

Miniszterelnökség

Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya